Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Η μοναδικά αυθεντική... Τσικνοπέμτη της Ημαθίας. Δείτε πως γιόρτασαν σε Βέροια, Νάουσα και Ρουμλούκι, μέσα από 25 χαρακτηριστικές, γεμάτες "τσίκνα" φωτογραφίες

Μια απέραντη ψησταριά θύμιζε η Ημαθία, χθες Τσικνοπέμτη. Δεκάδες καταστήματα και
επαγγελματίες, στη Βέροια, στη Νάουσα, στην Αλεξάνδρεια, σε κάθε γωνιά των περιοχών τους, άναψαν τα κάρβουνα και πρόσφεραν μερικές στιγμές, χαράς, γλεντιού και χαλάρωσης, σε φίλους, πελάτες, περαστικούς. Τσίκνισαν και χόρεψαν, μεγάλοι και μικροί, "τιμώντας" δεόντως ένα έθιμο που έχει βαθιές ρίζες παράδοσης, αλλά και ταιριάζει απολυτά με την ιδιοσυγκρασία μας (εξαιρούνται οι... "Αντουανέτες").  Είναι χαρακτηριστική, η "σκέψη" που έκανε φίλος του troika24: "Αναρωτιέμαι ποια να είναι η εικόνα, που αυτή την ώρα δείχνουμε στο διάστημα". Τι είπε ο "μεγάλος"....
Και εννοούσε προφανώς, το...

...πως θα φαίνονταν η εικόνα της Ημαθίας, ψηλά από τον διαστημικό σταθμό ISS, εάν διέρχονταν πάνω από το Νομό, χθες το μεσημέρι. Μάλλον θα φαίνονταν, όπως όλη η Ελλάδα. "Καπνισμένη". Ωραίες σκέψεις, πολύχρωμες και γευστικές, ειδικά όταν τις έχεις "βουτηγμένες" στο τσίπουρο. Αλλά και ωραίες εικόνες. Θέλοντας λοιπόν να σας μεταφέρουμε, τέτοιες ωραίες εικόνες Τσικνοπέμτης, απο όλη την Ημαθία, αναζητήσαμε τσικνο-στιγμές από διαδικτυακές δημοσιεύσεις φίλων και αντίστοιχα φωτορεπορτάζ (ενδεικτικά), από δραστήριες ιστοσελίδες της Ημαθίας. Και σας τα παρουσιάζουμε, στη συνέχεια.

Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

Στην "Kori" της Ελιάς
Ξεκινάμε με το μεγάλο πάρτι, που στήθηκε έξω από καφέ "Kori" του πολυχώρου "Ελιά", στην ομώνυμη πλατεία της Βέροιας. Τα τρία στιγμιότυπα που ακολουθούν (όπως και η αρχική φωτο), είναι χαρακτηριστικά, για αυτό που επικράτησε εκεί, το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης. Πανταχού παρών, όπως πάντα, ο κ. Στέλιος Ζιαμπούλης, πρόθυμος να εξυπηρετήσει όλο τον κόσμο, με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει. All time ... διακριτικός, δεν φαίνεται πουθενά.



Στον πεζόδρομο του καφέ -μπιστρό Agora
Αλλάζουμε "γειτονιά" και μεταφερόμαστε στους πεζόδρομους Κάππου και Ιπποκράτους, όπου είναι η περιοχή του καφέ -μπιστρό Agora του εξαιρετικού κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Το τι έγινε εκεί, την Τσικνοπέμπτη, δεν περιγράφεται. Όλοι... "ίσιωσαν" από το γλέντι και μπορείτε να το διαπιστώσετε από τα τέσσερα στιγμιότυπα που ακολουθούν.






¨

Στο  καφέ Coin
Στην οδό Ελιάς, την τιμητική του, είχε το γνωστό καφέ Coin. Σταθερή αξία, με πιστούς φίλους, που την Τσικνοπέμπτη, το έδωσαν και κατάλαβε. Και αποδείχθηκε ότι Coin και.. σουβλάκι, επίσης μπορούν να ταιριάξουν, υπέροχα. Τα στιγμιότυπα που ακολουθούν, σας δίνουν "γεύση:





Στο Barok
Και αμέσως μετά, ένα στιγμιότυπο, καλής παρέας, να τσικνίζει στο όμορφο coffe bar Barok, στη Μερκουρίου Καρακωστή. Σε έναν χώρο όπου οι θαμώνες του, μπορούν να ζουν αυθεντικά ποιοτικές στιγμές, με όλους τους τρόπους, είτε είναι για ποτό, είτε είναι για καφέ, είτε για... Τσικνοπέμτη. 



Στο Sugar Lounge
Στο δε Sougar Lounge έγινε το... σώσε. Sougar είναι αυτό, πως να το κάνουμε. Η Τσικνοπέμτη του, ακούστηκε, σε όλη την περιοχή, Ελιάς, Παστέρ και... "περιχώρων". Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Οι εικόνες που ακολουθούν, μιλούν από μόνες τους. 







Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΤΗ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ
Συνεχίζουμε με το Ρουμλούκι. Η περιοχή του Ρουμλουκιού, το "έχει" και την Τσικνοπέμτη. Και το απέδειξε χθες περίτρανα. Εκατοντάδες ψησταριές στήθηκαν, σε Αλεξάνδρεια, Πλατύ, Μελίκη και σε όλα χωριά της περιοχής του Δήμου Αλεξάνδρειας. Που να τους προλάβεις όλους. Δεν γίνεται. Επιλέξαμε μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα, από φωτορεπορτάζ που έκαναν, γνωστές ιστοσελίδες της περιοχής και σας τα παρουσιάζουμε, για να πάρουμε και μια γεύση ΡουμλουκιώτικηςΤσικνοπέμτης.

Στο cafe bar Momenti
Όπως μας πληροφορεί, επί λέξη, το πάντα ενημερωμένο "Αλεξάνδρεια - Γιδάς" (alexandreia-gidas.gr), "με ενδιαφέρουσες πολιτικές και αθλητικές παρέες αλλά κυρίως πολύ κέφι, καλή διάθεση και πολύ φαγητό, το τσίκνισαν στο Momenti στον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας". Για να το λέει ο Τάσος, κάτι ξέρει. Τα στιγμιότυπα που ακολουθούν, τον επιβεβαιώνουν.



Στο λογιστικό γραφείο του Α. Μαυρόπουλου
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, από την Τσικνοπέμτη των επαγγελματιών της Αλεξάνδρειας, είναι και το φαγοπότι μετά μουσικής, που στήθηκε μπροστά από το γνωστό λογιστικό γραφείο, του κ. Ανδρέα Μαυρόπουλου, όπου τσίκνισαν μαζί, ο ίδιος, φίλοι του και συνεργάτες. Και όπως μας πληροφορεί , η αξιόλογη ιστοσελίδα της περιοχής, "Αλεξάνδρειά μου" (alexandriamou.gr), από την οποία αναδημοσιεύουμε τις φωτογραφίες που ακολουθούν, ήταν "μια σύναξη που τα κρεατοσκευάσματα και το κρασί είχαν την τιμητική τους". 




Στο Γενικό Λύκειο Πλατέος- Κορυφής
Από την ιδιαίτερα ενημερωμένη ιστοσελίδα "Έμβολος" της Αλεξάνδρειας (http://emvolos.gr) αναδημοσιεύουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα, από τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης, που διοργάνωσαν καθηγητές και μαθητές, του Γενικού Λυκείου Πλατέος- Κορυφής. Ανεβασμένη διάθεση, εορταστική ατμόσφαιρα και άφθονο σουβλάκι. Οι εικόνες που ακολουθούν, το επιβεβαιώνουν:






Στο 1ο - 5ο Δημοτικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας
Αντίστοιχο στιγμιότυπο αμέσως κάτω (και πάλι από τον 'Έμβολο"), από τη γευστική γιορτή της Τσικνοπέμτης, που διοργάνωσαν, οι εκπαιδευτικές και σχολικές κοινότητες (γονείς, μαθητές) στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος, του 1ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας. 




Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Όταν Απόκριες, σημαίνουν Νάουσα, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς και με την Τσικνοπέμτη. Δεν είναι τυχαίο, που χθες, έγινε και η επίσημη έναρξη των Αποκριάτικων εκδηλώσεων της πόλης, που κορυφώθηκαν (ως "έναρξη"), με τη μουσική συναυλία του συγκροτήματος "Κόζα Μόστρα". Το γλέντι βέβαια είχε αρχίσει από νωρίς, στους δρόμους, στις πλατείες και στις γειτονιές της πόλης, λαϊκά, αυθεντικά και αυθόρμητα. Ενδεικτικά τα στιγμιότυπα που αναδημοσιεύουμε παρακάτω, από γνωστές και δραστήριες ιστοσελίδες της πόλης. 

Τα γλέντια της Πλατείας
Από την δυναμική και πάντα ενήμερη ιστοσελίδα 'Έπεα Πτερόεντα", του δραστήριου Θόδωρου Ελευθεριάδη (eleytheriadhs.blogspot.gr) αναδημοσιεύουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα, από το "μοναδικό πανηγύρι" που στήθηκε στην Πλατεία Καρατάσου, με γλέντια μπροστά από γνωστά καφέ και καταστήματα, με ψητά, κρασί και πολύ αποκριάτικο κέφι... made in Naoussa. Εικόνες από τη Νάουσα, που δεν χρειάζονται πολλά λόγια. 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου