Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Γερμανική Αστυνομία προσλαμβάνει ξένους αστυνομικούς κι ένας 28χρονος αρχιφύλακας από την Έδεσσα, που υπηρετούσε και στα ΜΑΤ, πέρασε τις εξετάσεις και ξεκίνησε να εργάζεται στη Φρανκφούρτη

Το ειδικό σώμα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (Bundespolizei) που είναι επιφορτισμένο με τους ελέγχους και τη φύλαξη του διεθνούς αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, αποφάσισε να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, για την πρόσληψη και μη Γερμανών πολιτών, με θητεία σε αστυνομικές υπηρεσίες των χωρών τους και ένας 28χρονος Έλληνας αστυνομικός, με καταγωγή από την Έδεσσα είναι ο πρώτος που προσλήφθηκε και ξεκίνησε ήδη να εργάζεται, με τη νέα... στολή του. To troika24 επεξεργάστηκε το σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle (DW) και αμέσως παρακάτω, σας παρουσιάζει μια περίληψη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον...


Πρόκειται για τον Χαρίλαο Κυριακίδη, που υπηρετούσε σε μονάδα των ΜΑΤ και σε άλλες υπηρεσίες, οποίος έδωσε εξετάσεις στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Γερμανική Αστυνομία, πέτυχε και τώρα εργάζεται (υπηρετεί) στη Φρανκφούρτη, μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας, στην Ελληνική Αστυνομία.

Ο Κυριακίδης γεννήθηκε στην Έδεσσα, όπου έζησε μέχρι τα 16 του χρόνια. Το 2004 μετακόμισε στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά του και φοίτησε στο Ελληνικό Λύκειο Φρανκφούρτης. Παίρνοντας το απολυτήριό του Λυκείου, έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις, ως ομογενής και πέρασε στη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, το 2007, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Ελληνική Αστυνομία, υπηρέτησε για σχεδόν 6,5 χρόνια στα ΜΑΤ και μετά από 10 χρόνια αποφάσισε να κλείσει αυτό τον επαγγελματικός κύκλο και να ανοίξει έναν καινούργιο.

Μαθαίνοντας για τη προκήρυξη της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, που ζητούσε αστυνομικούς άλλων χωρών και έχοντας ως “όπλο”, όχι το υπηρεσιακό του περίστροφο αλλά την άριστη γνώση των Γερμανικών (σχεδόν μητρική του γλώσσα), αναγνώρισε το πτυχίο του, στη Σχολή της Αστυνομίας (είναι ισότιμο με αντίστοιχες σχολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έδωσε εξετάσεις και πέρασε με επιτυχία, γραπτά, προφορικά και τις άλλες εισαγωγικές διαδικασίες. Μάλιστα κάνοντας και την “ισοτιμία” του πτυχίου του, προσλήφθηκε και με τον βαθμό του αρχιφύλακα, που κατείχε στην Ελλάδα. 



Υπηρετεί τώρα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και μάλιστα στην ίδια πόλη ξεκίνησε να εργάζεται και η γυναίκα του, ομογενής γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γερμανία, που έδωσε επίσης εξετάσεις και έγινε μόνιμη υπάλληλος της Γερμανικής Εφορίας. Τα καθήκοντά του Χαρίλαου Κυριακίδη, είναι ο έλεγχος διαβατηρίων και οι περιπολίες εντός του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας και μαζί με το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, είναι τρίτα σε κίνηση στην Ευρώπη, μετά το Χίθροου (Λονδίνο) και Ντε Γκολ (Παρίσι). Κυρίως λόγω των γνωστών γεγονότων, με τα θέματα της τρομοκρατίας αλλά και της αυξημένης έντασης στο ζήτημα της διακίνησης ων προσφύγων, βασικά όμως λόγω της συνεχώς αυξανόμενης κίνησης επιβατών, προς κάθε σημείο του πλανήτη, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, δημιουργώντας θέσεις για αστυνομικούς, που έχουν εμπειρία... αστυνομικού και δεν είναι Γερμανοί πολίτες.

Καθώς το αεροδρόμιο αυτό, είναι μια πύλη της Γερμανίας, από και προς τον κόσμο, θεωρήθηκε ότι οι αστυνομικοί αυτοί, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα από έναν αυτόχθονα Γερμανό, μια ενδεχόμενη απειλή και κυρίως έναν έλεγχο, που θα σχετίζεται με τη χώρα καταγωγής τους. Απαραίτητο βέβαια είναι να δείχνουν... Γερμανοί, γλωσσικά και όχι μόνο, καθώς θα είναι πλέον αστυνομικοί της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την άποψη της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, ένας τέτοιος διεθνής χαρακτήρας αστυνομικών υπηρεσιών, συνιστά για αυτούς, κατά κάποιον τρόπο, μια υποχρέωση. Και αναγνωρίζουν ότι ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός που κάνει την υπηρεσία του, στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, χρειάζεται από μία υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση αλλά και μια διαπολιτισμική επάρκεια. Και στον τομέα αυτό, οι γλωσσικές ικανότητες αλλά βεβαίως και η πολιτισμική ποικιλία που μπορούν να προσφέρουν οι αστυνομικοί από το εξωτερικό, είναι πολύ μεγάλο συν, όπως πιστεύουν οι εκπρόσωπο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Εάν πετύχει το “πείραμα”, το πρόγραμμα ενδεχομένως να επεκταθεί και σε άλλα διεθνή αεροδρόμια και διεθνής συγκοινωνιακούς κόμβους, της Γερμανίας.

Μήπως σας μοιάζουν εξωγήινες, τέτοιες απόψεις και τέτοιες καινοτομίες;
Να που δεν είναι...
Μήπως όμως σας δημιουργήθηκε κι ένα ερώτημα;
Ας πούμε, γιατί να χρειάζονται και Έλληνες, στο συγκεκριμένο αστυνομικό σώμα; 
troika24


Το πρωτότυπο ρεπορτάζ της DW μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου