Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Οι πρωτοπόροι της Ημαθίας, στη Σαουδική Αραβία

Με αφορμή την προ ημερών επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Σαουδική Αραβία, το troika24 κάνει μια αναφορά, στους Πρωτοπόρους της Ημαθίας, που άνοιξαν τον δρόμο του ροδάκινου, σ΄αυτή τη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου και απέδειξαν ότι αποτελούν "αιχμή" της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομικής εξωστρέφειας, στον γεμάτο ρίσκο τομέα, της εμπορίας των νωπών φρούτων.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 
ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε προ ημερών, στην Σαουδική Αραβία, ανάμεσα στα άλλα, έδωσε και ιδιαίτερη έμφαση στη διμερή οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και στις προσδοκίες που υπάρχουν για την ανοδική πορεία της. Προσδοκίες που επιβεβαιώθηκαν και όταν συναντήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, με τον διάδοχο του Σαουδαραβικού θρόνου, αναπληρωτή Πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Ναϊφ Μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούτ.

Παρουσία και των υπουργών, Ν. Κοτζιά, Π. Κουρουμπλή, Γ. Κατρούγκαλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον Σαουδάραβα διάδοχο, την ανάγκη συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της των εμπορικών ανταλλαγών, της εμπέδωσης της ειρήνης και της πάταξης της τρομοκρατίας και αυτό διότι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, “η Σαουδική Αραβία διαδραματίζει, μεταξύ άλλων, κομβικό ρόλο, στο πλαίσιο του αραβικού κόσμου”. Κι απ΄ότι δείχνουν οι διαθέσεις και κυρίως τα οικονομικά στοιχεία, ο δρόμος της οικονομικής συνεργασίας, Ελλάδα - Σαουδικής Αραβίας είναι ελπιδοφόρος και ιδιαίτερα επωφελής, για πολλούς κλάδους της ελληνικής παραγωγής, ανάμεσά τους και της αγροτικής οικονομίας.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ



Στον δρόμο αυτής της διμερούς συνεργασίας, που σαφώς προώθησε 
στη Σαουδική Αραβία και η παρουσία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας,  είχε προηγηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών - Συνεταιρισμών Ημαθίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Χρήστο Γιαννακάκη. Η Κοινοπραξία συμμετείχε, από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου 2016, με εντυπωσιακό περίπτερο, στη Saudi Agrofood, μια διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων, που θεωρείται από τα πλέον σημαντικά εμπορικά γεγονότα, για την αγορά τροφίμων της Αραβικής Χερσονήσου. Η συμμετοχή στην έκθεση, μαζί με παράλληλες εκδηλώσεις και οι επί τόπου συναντήσεις με τοπικούς εκπροσώπους επιμελητηρίων, λαχαναγορών και άλλων συναφών εμπορικών φορέων, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προώθηση των εξαγωγών του ημαθιώτικου ροδάκινου, ως η κορωνίδα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού - ελληνικού προϊόντος.

Ήταν μια άρτια οργανωμένη αποστολή, που προετοιμάστηκε, από τον maître του είδους, την ημαθιώτικη καινοτόμο εταιρεία NOVACERT, που πρωτοπορεί στη διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων προβολής και προώθησης νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, τόσο στις αγορές της ευρωπαϊκής ένωσης όσο και τρίτων χωρών (οι φωτογραφίες που αναδημοσιεύουμε, είναι από το αρχείο της).

Να λοιπόν που η Ημαθία, άνοιξε ένα σημαντικό δρόμο, προς τη Σαουδική Αραβία, σε σχέση με τη διμερή οικονομική συνεργασία, σε αγροτικά προϊόντα, έχοντας προηγηθεί ακόμη κι αυτής της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Διότι, πως να το κάνουμε, σε τέτοια θέματα, η έδρα των πρωτοπόρων είναι η Ημαθία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου