Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Πρόβλημα με την έκτακτη ενίσχυση, των εργαζομένων στα Σ/Μ Καρυπίδης

Το πρωί της Τρίτης (χθες), με πρωτοβουλία του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας, πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, συγκέντρωση εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ” (σε υποκατάστημα της Βέροιας) και πορεία τους, σε δρόμους της πόλης (φωτο). Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας για το επίδομα ενίσχυσης, που έχει εξαγγελθεί για τους ίδιους, ανέφερε ότι έχει δοθεί σε 1.000 από τους 1.400 δικαιούχους εργαζομένους, καθώς διαπιστώθηκε, από επίσημα στοιχεία, ότι “κάποιοι το πήραν δύο και τρεις φορές, χωρίς να το δικαιούνται”.
Το επίδομα αυτό είναι μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ, σε κάθε εργαζόμενο της επιχείρησης, με την επωνυμία “Αφοι Καρυπίδη ΑΕ”, που έως σήμερα έχει ασκήσει το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας και πληροί τις προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας, λόγω επίσχεσης ή έχει λάβει καταγγελία σύμβασης εργασίας από την ανωτέρω επιχείρηση και παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος.

Η καταβολή της συγκεκριμένης οικονομικής ενίσχυσης (δαπάνη που συνολικά ανέρχεται στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ) γίνεται μετά την προσκόμιση καταλόγου από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και έπειτα από σχετικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, βάσει του οποίου προκύπτει η εργασιακή σχέση με την επιχείρηση και η τυχόν άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας εκ μέρους του εργαζόμενου.

Η εταιρεία “Αφοί Καρυπίδη ΑΕ”, η οποία είχε ενταχθεί και στο δίκτυο καταστημάτων της Μαρινόπουλος, προχώρησε σε στάση πληρωμών, αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο τους εργαζόμενους. Η εταιρεία διέθετε 131 σούπερ μάρκετ, στα οποία απασχολούνταν 1.400 άτομα.
Τα χρέη της υπολογίζονται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν οφειλές σε ΙΚΑ, εφορία, εργαζόμενους, μισθώματα κ.λπ.

Τα 131 καταστήματα (πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης) όπως είναι γνωστό, βρίσκονταν σχεδόν όλα στη Βόρεια Ελλάδα, με σημαντικότερη παρουσία στην Ημαθία και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα και άλλες περιοχές

Οι εργαζόμενοι σε σχετικό τους ψήφισμα, με αφορμή και τη χθεσινή διαμαρτυρία τους στη Βέροιας, τονίζουν: “…Η επιχείρηση μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει τηρήσει κανένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών, παρόλο που οι εργαζόμενοι έδειξαν τεράστια υπομονή και ανοχή, αλλά ακόμα και τώρα συνεχίζει να τους κρατά στο σκοτάδι. Οι εργαζόμενοι με αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικούν τα αυτονόητα: Πληρωμή των δεδουλευμένων, διατήρηση των θέσεων εργασίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου