Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Νικόλα, κάν' το όπως στο Λος Άντζελες !!!

Τον λες και “Σούπερ Μαν” της Ημαθίας, χωρίς υπερβολή. Διότι αν “βάλεις κάτω”, τα δεδομένα της ζωής του και τις αθλητικές επιδόσεις του, τα “ζυγίσεις” και τα συγκρίνεις, τότε ίσως και να λέμε λίγα. Γράφουμε για τον Νίκο Τουλίκα, τον 22χρονο τροπαιούχο των Special Olympics, από το Νησί Αλεξάνδρειας, που στη συλλογή του έχει τρία παγκόσμια μετάλλια (το ένα χρυσό), έχει κερδίσει πανελλήνια πρωταθλήματα, κατέχει πανελλήνια ρεκόρ. Όχι μόνο σε ένα άθλημα, αλλά σε δύο. Στον στίβο και τη χιονοδρομία, πάντα...
...σε δρόμους αντοχής ή στο σκι αντοχής, στα 5 και στα 10 χιλιόμετρα, ακόμη και σε μαραθώνιο και άλλα παρεμφερή. Λοιπόν; Να μην τον πεις έτσι; Ξέρετε πολλούς σαν τον Τουλίκα;  Ξέρετε πολλούς, να μπορούν να διανύουν τα πέντε χιλιόμετρα, τρέχοντας με 15 χλμ την ώρα; Δηλαδή σχεδόν σε 20' της ώρας; Ο Τουλίκας μπορεί...

Η νέα τιμητική διάκριση, για τον πρωταθλητή μας, έρχεται την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου στην Αθήνα. Θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος, που θα παραλάβει τη Φλόγα της Ελπίδας, αμέσως μετά την Αφή της, στη λαμπαδηδρομία που θα καταλήξει μέχρι την Αυστρία, όπου από τις 14 έως τις 25 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι χειμερινοί παγκόσμιοι αγώνες των Special Olympics (στις πόλεις Graz, Schladming, Ramsau, Schladming-Rohrmoos).

Στους αγώνες θα πάρει μέρος και ο Νίκος Τουλίκας, ως μέλος της ελληνικής αποστολής και θα αγωνιστεί, στο σκι αντοχής. 

Καλή επιτυχία Νικόλα
Και ξέρεις εσύ... κάν' το όπως στο Λος Άντζελες...


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Νίκος Τουλίκας κατάγεται από το Νησί Ημαθίας. Γεννήθηκε το 1995 και διαγνώστηκε με αυτισμό κάτι που δεν τον πτόησε, ούτε τον ίδιο προσωπικά και κυρίως ούτε τους δικούς του. Απόδειξη, το γεγονός ότι φοίτησε σε “κανονικά” σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση), με παράλληλη στήριξη και κέρδισε σημαντικό μέρος, του αγώνα της ζωής του.

 Έχει Παγκόσμιες διακρίσεις με τα Special Olympics Hellas. Το 2013 συμμετείχε στα SPECIAL OLYMPICS WORLD WINTER GAMES στην Πγιόν Γιανκ της Ν.Κορέας,στο σκι αντοχής, όπου κατέκτησε δύο ολυμπιακά μετάλλια. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τους δρόμους αντοχής, στα 5 και 10 χλμ όπου το 2015 συμμετείχε στα SPECIAL OLYMPICS WORLD SUMMER GAMES στις ΗΠΑ (Λος Άντζελες) και κατέκτησε την 1η θέση, στην κατηγορία του (5 χλμ) με χρόνο 23.48 λεπτά.

Από το καλοκαίρι του 2015 ασχολείται συστηματικά με τους δρόμους αντοχής και έλαβε μέρος σε πολλούς αγώνες και ε
ίναι πανελλήνιος πρωταθλητής στίβου στα 5 χλμ. Τον Ιούλιο του 2016 συμμετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΟΠΑΠ 2016 της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ όπου κατέκτησε την 1η θέση, στα 5 χλμ, με χρόνο 21,55 λεπτά.

Μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις του, είναι το νέο ατομικό ρεκόρ που έκανε στον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος (5 χλμ), στη Θεσσαλονίκη, με χρόνο 21,09 λεπτά. Επίσης αξιόλογη ήταν και η προσωπική επίδοσή που έχει πετύχει, στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στα 5 χλμ, με χρόνο 21,19 λεπτά καθώς επίσης στον Φιλίππειο Δρόμο, στα 16 χλμ, με χρόνο 1 ώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου