Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Οι “Καπεταναίοι” ξεσήκωσαν τη Βέροια

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, όπως κάθε χρόνο, αναβίωσε και χθες το έθιμο των “Καπεταναίων”, ένα εντυπωσιακό δρώμενο της Αποκριάς, που χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται σε “αποκριάτικο θεσμό” της πόλης. Η εκδήλωση ξεκίνησε από την “έδρα” των Βλάχων, στην πλατεία Ωρολογίου (το “σπίτι” του Συλλόγου) και ξεχύθηκε σε όλη την πόλη, ξεσηκώνοντας κόσμο. Η πολύ καλή βεροιώτικη ιστοσελίδα “faretra.info” ήταν εκεί και έκανε ένα εξαιρετικό φωτορεπορτάζ. Από αυτή την “πηγή” αναδημοσιεύουμε και σχολιάζουμε φωτογραφίες, με πρωταγωνιστές γνωστά πρόσωπα της Βέροιας καθώς και όμορφες βλάχες, μια ορχήστρα χάλκινων – υπερπαραγωγή, μαζί με ένα ενδιαφέρον σημείωμα-περίληψη, για την ιστορία του δρώμενου. Η συνέχεια... παρακάτω...
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Η αναβίωση του έθιμου, έγινε με τη συμπαράσταση και αρωγή του Δήμου Βέροιας. Η ίδιος ο Δήμαρχος, Κώστας Βοργιαζίδης, ήταν εκεί, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο. Τους υποδέχθηκε, ο συνάδελφος Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Μπέκης, που και χθες ξεχώρισε. Δείτε τη φωτογραφία παρακάτω και θα καταλάβετε τι εννοούμε.



ΟΙ ΒΛΑΧΕΣ
"... Νουν τα ρ'ντι φιάτ' νίκ', σνού γινού λα νόϊ...", τραγουδούν συχνά οι Βλάχοι της Βέροιας, όμως οι Βλάχες είναι πάντα εκεί, δίπλα τους, κοντά τους, μαζί τους. Νέες ή μεγαλύτερες, δεν έχει σημασία. Όπως ήταν και χθες εκεί, στην εκδήλωση των "Καπεταναίων". Όμορφες, γελαστές και περήφανες. Τα πρόσωπα στις φωτογραφίες που αναδημοσιεύουμε, μιλούν από μόνα τους.





Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ορχήστρα είναι το ήμισυ του παντός. Κι αυτό οι Βλάχοι το γνωρίζουν καλά. Χθες λοιπόν, τους "Καπεταναίους" της Βέροιας, συνόδευσε μια ορχήστρα χάλκινων - υπερπαραγωγή. Η γνωστή μπάντα των Μηνάδων, απο τα Γρεβενά. Και όταν λέμε Μηνάδες, είναι σαν να λέμε την... Ορχήστρα των Χρωμάτων της μουσικής των βλάχων. Δείτε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες. 




Ο κ. ΖΙΩΓΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Κρατήσαμε για το τέλος, το φωτογραφικό στιγμιότυπο, με τον ξηρολιβαδιώτη κ. Ζιώγα Αντώνη, που και χθες έδωσε το παρόν, στην εκδήλωση του Συλλόγου.
Έναν αφανή αρωγό, όλων των δραστηριοτήτων του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, που πάντα είναι πρόθυμος, να εργαστεί αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά (κάτι που τον χαρακτηρίζει σε όλα), χωρίς να διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες.
Κάνει αυτό που λέει η ψυχή του κι αυτό είναι σημαντικό. Κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Του αξίζουν συγχαρητήρια.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ

Το δρώμενο των "Καπεταναίων" ή "Καπεταναραίων" είναι κάτι που εμφανίστηκε, στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων, που γίνονταν στη Βέροια, σε παλιότερα χρόνια. Όπως μας πληροφορεί, μέσω σημειωμάτων του, ο μελετητής της παράδοσης και χοροδιδάσκαλος, Γιάννης Τσιαμήτρος, το δρώμενο είχε ανθήσει ιδιαίτερα στα χρόνια του μεσοπολέμου. Τελούνταν από μπουλούκια ντόπιων Βεροιαίων, βλαχόφωνων αλλά και διπλανών χωριών. Τo μπουλούκι των Βλάχων από το Ξηρολίβαδο ήταν το πιο εντυπωσιακό. Από τα άλλα βλαχοχώρια (Σέλι, Κουμαριά) δεν υπήρχε ιδιαίτερο μπουλούκι. Εάν ήθελε κάποιος από αυτά τα χωριά να συμμετέχει στο έθιμο πήγαινε με το μπουλούκι των Ξηρολιβαδιωτών. Άλλες περιόδους φορώντας μάσκες, άλλες χωρίς, κάθε Αποκριά, οι "Καπεταναίοι" έβγαιναν κατά μπουλούκια στους δρόμους της Βέροιας και ξεσήκωναν την πόλη, όπως και τώρα. Και σωστά επισημαίνει ο Γιάννης Τσιαμήτρος, πως είναι ένα χορευτικό-θεατρικό δρώμενο, με ρίζες που δύσκολα ανιχνεύονται, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα από τα έθιμά μας.

----------------------------------------------
Οι φωτογραφίες από τη χθεσινή εκδήλωση, είναι από την βεροιώτικη ιστοσελίδα ΦΑΡΕΤΡΑ (faretra.info) που δημοσιεύει αναλυτικό φωτορεπορτάζ για την εκδήλωση του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας (η αρχική φωτο, είναι από αρχείο του arive.gr και η ασπρόμαυρη είναι συλλογής). Το ρεπορτάζ της ΦΑΡΕΤΡΑ μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου