Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Δυο Παναγίες της Προσφυγιάς, ανταμώθηκαν στην Ορεστιάδα. Η Σουμελά του Πόντου και η Οδηγήτρια της Ανατολικής Θράκης

Σήμερα επιστρέφει στο Μοναστήρι Της, στο όρος Βέρμιο της Ημαθίας, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που από την Παρασκευή βρέθηκε για προσκύνημα στην Ορεστιάδα, στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων, πολιούχων Άγιων της πόλης. Στον ίδιο ναό που είναι ενθρονισμένη, μια άλλη ιερή εικόνα, επίσης σύμβολο του ξεριζωμού των Ελλήνων, η Παναγιά η Οδηγήτρια. Μια εικόνα που, όπως η Παναγιά η Σουμελά ήλθε ξεριζωμένη από τον Πόντο, αυτή ήλθε ξεριζωμένη από την Αδριανούπολη, μαζί με τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Ορεστιάδα. Ήταν ένα “αντάμωμα”...
...σε έντονο κλίμα συγκίνησης, με έντονες μνήμες προσφυγιάς, εκεί ψηλά, στη βορειότερη πόλη της Ελλάδας, που ιδρύθηκε το 1923, από Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν από το Καραγάτς ή Κάραγατς (το όνομα της παλιάς Ορεστιάδας), που σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία. Και για να μείνει χαραγμένο για πάντα, αυτό το συμβολικό αντάμωμα, ένα πιστό αντίγραφο εικόνας, της Παναγίας Σουμελά, προσφέρθηκε στην Ορεστιάδα και ήδη τοποθετήθηκε, ισάξια, στον ιερό Ναό της. Να θυμίζει και να ευλογεί.

Καμαρώνουμε και εμπνεόμεθα από το φρόνημα του Ποντιακού Ελληνισμού, που κάτω από την σκέπη της Παναγίας, παρά τους διωγμούς και την προσφυγιά, συνεχίζει να φυλάσσει αναμμένη την καντήλα της Παναγίας Σουμελά και μαζί μ’ αυτή τις ελπίδες του Γένους μας" τόνισε χαρακτηριστικά, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, κατά την λαμπρή υποδοχή που επιφύλαξαν στη Σουμελιώτισσα, οι ακρίτες του ελληνισμού. Ο ίδιος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος "Παναγία Σουμελά″ κ. Γεώργιο Τανιμανίδη, που συνόδευσαν την Εικόνα της Παναγίας.

Η υποδοχή της Παναγίας Σουμελά στην Ορεστιάδα έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Θεοδώρεια 2017", για τον εορτασμό των πολιούχων της πόλης Αγίων Θεοδώρων, του Τήρωνος και του Στρατηλάτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου