Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Η UNESCO συμπεριέλαβε το έθιμο των Μωμόγερων, στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

Στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO (ΟΥΝΕΣΚΟ) εντάχθηκε το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων, που τελείται και σε περιοχές της Ημαθίας, όπως στο Ροδοχώρι (από τον Σύλλογο “Κομνηνοί”), στα Παλατίτσια (από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο) αλλά και στη Βέροια (απο την Εύξεινο Λέσχης Βέροιας). Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού...
...η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στην 11η ετήσια συνεδρίασή της, στην Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία, ενέκρινε την εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, του εθιμικού Δρώμενου των Μωμόγερων καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία συλλογικής ταυτότητας και πολιτισμικού αυτοπροσδιορισμού των Ποντίων, ως λαϊκή παράδοση βαθιά ριζωμένη στον χρόνο.

Το τέταρτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” 
που εγγράφει η Ελλάδα, στον κατάλογο της UNESCO

Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων είναι το τέταρτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO. Είχαν προηγηθεί η εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο και η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία.

Οι άλλοι φάκελοι υποψηφιότητας 
που έχει υποβάλλει η Ελλάδα

Φακέλους υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της UNESCO έχει υποβάλει η χώρα μας για το Ρεμπέτικο (η υποψηφιότητα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO το φθινόπωρο του 2017), ενώ με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Κύπρου προετοιμάζεται από κοινού με άλλα κράτη-μέλη της Σύμβασης η υποβολή φακέλου για την Τέχνη της Ξερολιθιάς (θα υποβληθεί το 2018).

  • Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο αναπαράστασης του δρώμενου των Μωμόγερων, απο το αρχείο του Συλλόγου "Κομνηνοί" Ροδοχωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου