Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΕΒΖ: Εξοφλήθηκαν οι τευτλοπαραγωγοί και για το 2016, στόχος να ξεκινήσει έως 20 Αυγούστου, το εργοστάσιο Πλατέος

Με την καταβολή (προχθές) στους λογαριασμούς των αγροτών, συνολικού ποσού, ύψους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ, εξοφλήθηκαν τα υπόλοιπα των οφειλών που είχε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης προς τους τευτλοπαραγωγούς, για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2016. Την αποπληρωμή των οφειλομένων προς τους αγρότες, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Παντελής Μάνης, στη διάρκεια ενός γενικότερου απολογισμού τους, για την 11μηνη παρουσία τους, στη Διοίκηση της Βιομηχανίας (ακολουθεί αναλυτική ενημέρωση, από το troika24)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξόφληση των αγροτών έγινε με προσπάθειες της ίδιας της Βιομηχανίας, χωρίς καμία σχεδόν χρηματοδότηση, τόσο για τις οφειλές της, σε σχέση με απλήρωτες παραδόσεις τεύτλων για το 2015 όσο και του έτους 2016. Κι αυτό πρέπει να σημειωθεί στα θετικά. Όσο για το πως μπόρεσε και έγινε τώρα και δεν μπορούσε να γίνει άλλα χρόνια, είναι κάτι που κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθεί, όμως τώρα προέχει να "τρέξει" η φετινή καμπάνια και να καλλιεργηθούν τα τεύτλα, κερδίζοντας η Βιομηχανία ξανά, την εμπιστοσύνη των αγροτών.

Τα οφειλόμενα της Βιομηχανίας Ζάχαρης προς τος αγρότες, για το 2015 και το 2016, ήταν συνολικά ποσά, ύψους πάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2015 οι οφειλές ήταν τελικά 11 εκατομμύρια ευρώ (και όχι 8,5 εκατομμύρια που αρχικά είχε αναφερθεί από την προηγούμενη διοίκηση...), ενώ τα οφειλόμενα για το 2016 (περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ) πληρώνονταν σε... δόσεις, που τελικά με την πληρωμή της προχθεσινής, τελευταίας δόσης των 3,1 εκ. ευρώ, οι τευτλοπαραγωγοί ξοφλήθηκαν και για το 2016.

Έχοντας πλέον εξοφληθεί πλήρως οι οφειλές προηγουμένων ετών, προς τους αγρότες, στόχος της εταιρίας είναι η φετινή καμπάνια να έχει εξοφληθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς (2017), θέλοντας έτσι να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, προς τους αγρότες.

Όσον αφορά την καλλιέργεια φέτος, αν και φαίνεται να υπάρχει διάθεση των καλλιεργητών, για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σχέση με πέρυσι, η προσδοκούμενη παραγωγή τεύτλων δεν προσεγγίζει ακόμη τον αριθμό που είχε θέσει ως στόχο η εταιρία.

Μέχρι στιγμής, έχουν καλλιεργηθεί 67.000 στρέμματα σε σχέση με τα 52.500 που είχαν καλλιεργηθεί πέρυσι και εκφράζεται η ελπίδα πως μετά και την εξόφληση των οφειλομένων προς τους τευτλοπαραγωγούς, οι σπορές θα αυξηθούν. Η περίοδος της σποράς των τεύτλων, οριακά φθάνει μέχρι τις 15 Απριλίου και μέχρι τότε, στόχος της Βιομηχανίας Ζαχάρεως είναι να πλησιάσουν οι σπαρμένες εκτάσεις τα 80 με 85.000 στρέμματα και να φτάσουν κοντά στον αρχικό στόχο που είχε τεθεί, σημειώνοντας μία αύξηση σε σχέση με πέρυσι, της τάξεως του 50-60%.

Η περιοχή της Ημαθίας πρωτοπορεί, καθώς εδώ (κάμπος Αλεξάνδρειας -Πλατέος), έχει γίνει ήδη σπορά σε μεγάλες εκτάσεις.

Η Βιομηχανία Ζαχάρεως όμως, εκτιμά ότι σε γενικές γραμμές δεν υπήρξε αντίστοιχη ανταπόκριση και από άλλες περιοχές (π.χ. Σέρρες) όπου οι τευτλοπαραγωγοί δεν ανταποκρίθηκαν όσο αναμενόταν στο κάλεσμα της ΕΒΖ. Αναγνωρίζει ωστόσο πως υπήρξε από την πλευρά της Βιομηχανίας, σημαντική καθυστέρηση, σε σχέση με όσα είχε εξαγγείλει για την αποπληρωμή τους κι αυτό δικαιολογεί και την έλλειψη εμπιστοσύνης, από την πλευρά μερίδας αγροτών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΕΥΤΛΩΝ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ

Πάντως η Βιομηχανία Ζαχάρεως, θέλοντας να υποστηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια, προχώρησε σε σειρά οικονομικών κινήτρων προς τους καλλιεργητές, που βεβαίως ισχύουν και για όσους αποφασίσουν να καλλιεργήσουν και τώρα ακόμη.

Συγκεκριμένα, έχει προβλεφθεί η ευνοϊκή παροχή προμηθειών σε φάρμακα, σπόρους, λιπάσματα, οπότε οι αγρότες θα επιβαρυνθούν φέτος για την καλλιέργειά τους φέτος, μόνο με τα πετρέλαια.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έγκαιρα η διαδικασία για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την καλή συντήρηση των εργοστασίων σε Πλατύ και Ορεστιάδα ώστε φέτος το αργότερο στις 20 Αυγούστου να λειτουργήσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου