Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Μέτρα μείωσης της νιτρορύπανσης από το 2018, στον κάμπο της Ημαθίας - Πέλλας - Θεσσαλονίκης (Βέροια, Αλεξάνδρεια, Νάουσα, Σκύδρα, Πέλλα, Έδεσσα, Δέλτα, Χαλκηδόνα, Λαγκαδάς κλπ)

Πάνω που λες ότι κι εκείνη η εξαγγελία για μέτρα μείωσης της νιτρορύπανσης στην πεδιάδα της Ημαθίας - Πέλλας, έμεινε απλώς “εξαγγελία” (τοπικοί ταγοί το έχουν εξαγγείλει επανειλημμένως κατά το παρελθόν, αλλά δεν είναι της ώρας να θίξουμε υπολήψεις), έρχεται η ανακοίνωση του μέτρου από τη σημερινή ηγεσία και αφήνει ορφανό το... Διοικητήριο Ημαθίας, στην κατηγορία των “απλώς εξαγγέλθηκαν”. Anyway that's not for this stage οπότε πάμε στην είδηση, για δράσεις μείωσης της νιτρορύπανσης του κάμπου. Ενός φαινομένου που επιβαρύνει ιδιαίτερα την περιοχή μας, λόγω της εντατικής νιτρικής λίπανσης των καλλιεργειών, που μέσω του...
υδροφόρου ορίζοντα “περνάει” σε προϊόντα και καταναλωτές, έχοντας μάλιστα διατυπωθεί κατά καιρούς και η άποψη, ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, για την αυξημένη εμφάνιση, ιδιαιτέρως δυσμενών περιστατικών υγείας, στην Ημαθία.

Σε σχέση με την είδηση...
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του μέτρου “Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα”, έχει υπογραφεί η προδημοσίευση της δράσης, “Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα”. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βασικός στόχος της δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού εξ αιτίας της υπερβολικής ρύπανσης, τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα).

Η δημόσια δαπάνη της ανέρχεται στο ενδεικτικό ποσό των 177.000.000 ευρώ και η δράση πρόκειται να προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2017, με πρώτο έτος εφαρμογής το 2018 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 – εαρινές καλλιέργειες 2018).

Στην προδημοσίευση περιλαμβάνεται πληροφόρηση για την περιοχή παρέμβασης, τις δεσμεύσεις των δικαιούχων, τα ύψη ενίσχυσης και τις επιλέξιμες καλλιέργειες ανά δέσμευση της δράσης. Η δράση θα εφαρμοστεί στις 30 χαρακτηρισμένες ως ευπρόσβλητες στα νιτρικά γεωργικής προέλευσης περιοχές και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων, αρκετά περισσότερες από το προηγούμενο σχέδιο δράσης 2007-2013. Οι νέες εντάξεις είναι οι οι 23 ευπρόσβλητες περιοχές και οι 7 των υγροτόπων.

Ανάμεσά τους και ο κάμπος Ημαθίας – Πέλλας - Θεσσαλονίκης (Βέροια, Αλεξάνδρεια, Νάουσα, Σκύδρα, Πέλλα, Έδεσσα, Χαλκηδόνα, Δέλτα, Λαγκαδάς κλπ).

Δείτε παρακάτω, τους αναλυτικούς πίνακες εφαρμογής του μέτρου της νιτρορύπανσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου