Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Οι συμβολισμοί και το μήνυμα του Γιώργου Ουρσουζίδη, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Έναν ιδιαίτερο τρόπο, ξεχωριστά συμβολικό, επέλεξε ο Γιώργος Ουρσουζίδης, βουλευτής Ημαθίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως μήνυμά του, ενόψει του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Γράφοντας για τίτλο, “25η Μαρτίου ημέρα 'εθνικής παλιγγενεσίας' και ελπίδας”, κοινοποιεί τρία συμβολικά θέματα. Την Παλιά Βουλή, το Άγαλμα του Κολοκοτρώνη και τμήμα από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη....

Η Παλιά Βουλή είναι ο χώρος - σύμβολο, όπου συνεδρίασε για πρώτη φορά η Εθνική Αντιπροσωπεία, όταν ο βασιλιάς Όθωνας υποχρεώθηκε να αποδεχθεί το Σύνταγμα της χώρας, μετά την λαϊκή εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.

Ο Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (έφιππος στο γνωστό ιστορικό άγαλμα του Λάζαρου Σώχου) που συμβολίζει την ενότητα των αγωνιστών και του ελληνικού λαού, στην
 επανάσταση για την εθνική ανεξαρτησία.

Και τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ενός συνεπούς Φιλικού, ηγέτη της επανάστασης, όμως μια μάλλον αντιφατική προσωπικότητα, του νέου ελληνικού κράτους. Και με απομνημονεύματα που ακόμη... μνημονεύονται, κυρίως κατά περίσταση. Όπως και στην περίπτωση, που ο Γιώργος Ουρσουζίδης υιοθετεί ένα τμήμα τους, ως μήνυμα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821:

Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”. (ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου