Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Οι Έλληνες τυροκόμοι αρχίζουν να μετρούν τις απώλειες, μετά την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. και Καναδά για τη φέτα

Κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι πουλιέται φέτα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Οι ετήσιες εξαγωγές της ελληνικής φέτας, μόλις που φτάνουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα περίπου ξοδεύονται για αγορά φέτας στην ελληνική αγορά. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα «διακινεί» φέτα αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου. Τα υπόλοιπα 700 εκατομμύρια ευρώ φέτας, παράγονται και διακινούνται από χώρες του εξωτερικού. Η Ελλάδα ποτέ δεν κέρδισε τη μάχη της φέτας, ακόμη και όταν είχε (υποτίθεται) το διεθνές μονοπώλιο. Συνεπώς, η υπόθεση ήταν χαμένη από χρόνια. Αυτό δείχνουν τα...
...στοιχεία που παρουσίασαν στο troika24 έμπειροι επιχειρηματίες -εξαγωγείς, που παράγουν επώνυμη ελληνική φέτα και κατάγονται από την Ημαθία.

Απλώς, όπως μας τόνισαν με αγανάκτηση, αυτό που έγινε πρόσφατα, με την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. και Καναδά στις Βρυξέλλες, ήταν κάτι που έγινε για πρώτη φορά, στον 20ετή «πόλεμο» της φέτας. Διότι ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική φέτα «χτυπήθηκε» από Έλληνες εκπροσώπους και είναι γνωστό ότι τα «φίλια πυρά» είναι που πονούν περισσότερο.

Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία, για την ελληνική φέτα, πρακτικά;
Διαβάστε τα στοιχεία που μας έδωσαν έμπειρα στελέχη του κλάδου
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένους υπολογισμούς, που βασίζονται σε στοιχεία για το μέγεθος της παραγωγής των Καναδών τυροκόμων, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην ελληνική παραγωγή φέτας. Τα τυροκομεία του Καναδά, διαθέτοντας πλέον “φέτα” στην αγορά, θα το κάνουν σε βάρος ελληνικών ποσοτήτων.

Αυτό υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του κλάδου κατά 25%. Δηλαδή ενώ ήμασταν στο τρία προς επτά στις πωλήσεις φέτας (όπως γράψαμε στην αρχή), τώρα θα πέσουμε στο 2,25 προς 7,75. Μείωση που ισοδυναμεί περίπου, με απώλεια 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τον κλάδο της τυροκομίας, απώλεια που βεβαίως θα μετακυλιστεί και στον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Τόσο απλά...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου