Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η Φρόσω Καρασαρλίδου επισκέφθηκε την “Βαρβαρέσος ΑΕ” όπου συζήτησε με εργαζόμενους και ενημερώθηκε από στελέχη της βιομηχανίας. Χαραμάδες αισιοδοξίας για τον κλάδο γενικότερα, αναφέρουν στοιχεία του ρεπορτάζ

Συνεχίζοντας τις ενημερωτικές επαφές και τις συναντήσεις της, με εκπροσώπους εργαζομένων και φορέων του νομού μας, σχτικά με ζήτηματα που τους απασχολούν, η βουλευτής Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ)  Φρόσω Καρασαρλίδου συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία “Βαρβαρέσος ΑΕ” (στην περιοχή της Νάουσας) και συζήτησε για τα προβλήματα που τους απασχολούν (φωτογραφικό στιγιμότυπο από τη συνάντηση, δημοσιεύουμε παρακάτω).
Παράλληλα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο της, συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, με σκοπό να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της εταιρείας και την κατάσταση στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία, χωρίς να αναφερθούν λεπτομέρειες.



Ήταν μια επίσκεψη με ιδιαίτερο σημασία και σίγουρα θα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον αν τη συνόδευαν και μερικά ακόμη στοιχεία, καθώς η “Βαρβαρέσος ΑΕ”, είναι μια βιομηχανία ορόσημο όχι μόνο για την τοπική οικονομία αλλά πολύ ευρύτερα. Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, το troika24 επικοινώνησε με ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά της κλωστοϋφαντουργίας, κλάδο που κάποια εποχή είχε καταστήσει τον ρόλο της Νάουσας, στον τομέα του, πρωτεύοντα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Και σας παρουσιάζει κάποια στοιχεία, σχετικά με την ελληνική κλωστοϋφαντουργία, κλάδο που σίγουρα έχει ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον για την Ημαθία.

Όλοι συμφωνούν, πως η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσον αφορά στη στήριξη της ελληνικής παραγωγής (γενικά), κατά συνέπεια και του παραδοσιακού κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών από χώρες φθηνού εργατικού και ενεργειακού κόστους, οδήγησε στην απαξίωση ολόκληρου του κλάδου και στο κλείσιμο μεγάλων παραδοσιακών εργοστασίων (περίπτωση Νάουσας), στέλνοντας το εργατικό δυναμικό τους στην ανεργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, από το 1980 μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί στη χώρα μας συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως και του κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, κατά 70%-80%. 

Μια κατάσταση που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και το σχετικό ρεπορτάζ, σήμερα φαίνεται να έχει χαραμάδες αισιοδοξίας, ειδικά μετά τα προβλήματα που αναφέρονται, από το φθινόπωρο έως σήμερα, στην κλωστοϋφαντουργία της γειτονικής Τουρκίας.

Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι και τα στοιχεία από την κίνηση της αγοράς βάμβακος. Όπως ανέφεραν στο ίδιο ρεπορτάζ του troika24, γνώστες του χώρου της πρωτογενούς εμπορίας βάμβακος από την Ημαθία, ενώ οι Τούρκοι αγόραζαν παραδοσιακά γύρω στο 60% με 70% της παραγωγής του ελληνικού βαμβακιού (συνολικά), στην τελευταία σεζόν είναι ζήτημα αν απέκτησαν το 5%-10% της παραγωγής μας, με το υπόλοιπο να κατευθύνεται στην Αίγυπτο, την Ινδονησία και σε ανεξάρτητους εμπορικούς οίκους.

Με την τουρκική κλωστοϋφαντουργία να είναι από τους βασικούς ανταγωνιστές της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και εκ των πραγμάτων οι εκεί εξελίξεις να επηρεάζουν και την εδώ κατάσταση, η ανάγκη μιας εφαρμόσιμης στήριξης της εναπομείνασας ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας είναι σήμερα καθοριστικά αναγκαία. Όπως ανέφεραν στο troika24 εκπρόσωποι της βιομηχανίας, στο συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών μονάδων, που παραδοσιακά είναι, η αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές και η εξαιρετική ποιότητα της παραγωγής, πρέπει να προστεθεί άμεσα και η στήριξη της πολιτείας, που (θέλουν δε θέλουν ορισμένοι) είναι το καθοριστικό ζητούμενο. Ένα ζητούμενο που εντοπίζεται σε τρία βασικά ζητήματα. Στον περιορισμό-ρύθμιση του κόστους ενέργειας και του μη μισθολογικού κόστος και στην απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εξαγωγών, όσο ακόμη οι οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες που λειτουργούν παραμένουν ακόμη ευέλικτες, αξιόπιστες και ποιοτικές. Η “Βαρβαρέσος ΑΕ” συγκαταλέγεται ανάμεσά τους.


Από τη συνάντηση της Φ. Καρασαρλίδου με εκπροσώπους
των
εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία "Βαρβαρέσος ΑΕ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου