Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Γ. Ουρσουζίδης: Τρέχει για το θέμα του εργόσημου και το… «τρέχει» για να προλάβουν έγκαιρα οι αγρότες

Το «τρέχει» και προσπαθεί να το… «φτάσει», ο Γιώργος Ουρσουζίδης, το θέμα της εποχικής απασχόλησης αλλοδαπών εργατών με εργόσημο, σε αγροτικές εργασίες και στο πλαίσιο αυτό είχε πρόσφατα άλλη μια συνάντηση, με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, με σκοπό να ολοκληρωθεί το θέμα έγκαιρα, πριν την έναρξη των εντατικών αγροτικών εργασιών. Αυτή τη φορά, ο ημαθιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Γρ. Μαλάμη, Διευθυντή του γραφείου της Αν. Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου και τον νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Γ. Ορφανίδη, σε μια επίσκεψη που...
πραγματοποιήθηκε έχοντας μαζί και άλλους δύο συναδέλφους του, τη βουλευτή Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και τον βουλευτή Κοζάνης (ΝΔ) Γιώργο Κασαπίδη (δείγμα ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ευρύτερα, ουσιαστικά και πέρα απο λογικές εντυπώσεων).

Όπως αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό δελτίο που μας κοινοποιήθηκε από την πλευρά του Γιώργου Ουρσουζίδη, κατά την διάρκεια της συνάντησης «εξετάστηκαν εξαντλητικά» οι δυσλειτουργίες, που δημιουργεί στους αγρότες ο τρόπος ασφάλισης εποχικών εργατών γης και τα σοβαρά προβλήματα που θα υπάρξουν, σχετικά με την υποχρέωση τους για προσλήψεις εποχικών εργατών με Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ).
Συζητήθηκαν θέματα προστασίας των εργαζομένων σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και των αγροτών, «ώστε να είναι απολύτως κατοχυρωμένο το εργασιακό καθεστώς, σε περίπτωση που η ασφάλιση τους γίνει μέσω εργοσήμου», κι αυτό θα γίνει μέσω διευκρινιστικής εγκύκλιου για τη διαδοχική νομοθεσία, που αφορά στην ασφάλιση εποχικών εργατών γης με εργόσημο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γ. Ουρσουζίδη, «από την πλευρά τους τόσο ο Γρ. Μαλάμης, όσο και ο Γ. Ορφανίδης, δήλωσαν την διάθεση του υπουργείου να προτείνει τον συγκεκριμένο ευέλικτο τρόπο ασφάλισης της εποχικής εργασίας σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και αναμένεται σύντομα η συγκεκριμένη ρύθμιση του ζητήματος αυτού, δεδομένου ότι, οι αγρότες επείγονται».

«Με τον προτεινόμενο τρόπο ασφάλισης, με εργόσημο, αφενός εξυπηρετούνται οι αγρότες και οι εποχικοί εργάτες γης, ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους, αφετέρου η πολιτεία διασφαλίζει την είσπραξη πολύτιμων πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα» αναφέρει ο Γιώργος Ουρσουζίδης, μια εκτίμηση που σίγουρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, πρέπει όμως να ρυθμιστεί άμεσα από κάθε άποψη και να τελειώνει το θέμα.

Κι αυτό αναμένεται να συμβεί στην επόμενη συνάντηση, που συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα, ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνουν πριν την έναρξη της αγροτικής περιόδου.


Στιγμιότυπο απο τη συνάντηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου