Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Βεσυρόπουλος: “Σύγχυση και 'ομηρία' για συνταξιούχους που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”. Δήλωση και ερώτηση στη Βουλή.

Μετά τη σύγχυση που φαίνεται να επικρατεί, σε χιλιάδες συνταξιούχους που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και κινδυνεύουν να περικοπεί η σύνταξη τους κατά 60%, με βάση το νέο νόμο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος και άλλες διατάξεις (ν. 4387/2016), ο βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μαζί με συναδέλφους του, κατέθεσαν ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νέου νόμου, όσοι συνταξιούχοι, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, εξακολουθούν να ασκούν αγροτική, κτηνοτροφική ή αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και για την περίπτωση που λαμβάνουν ενίσχυση με βάση τα δικαιώματα που είχαν μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, η σύνταξη τους θα υπόκειται σε περικοπή κατά 60%. Έτσι, οι νέοι συνταξιούχοι (από 1-1-2017) καλούνται είτε να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα, με συνέπεια την περικοπή της σύνταξής τους κατά 60%, είτε να παραμείνουν συνταξιούχοι, χάνοντας το πολύτιμο γι’ αυτούς συμπληρωματικό και αναγκαίο εισόδημα από την καλλιέργεια του μικρού τους κλήρου.

Με βάση τα παραπάνω, ένα από τα κύρια σημεία της ερώτησης είναι η επισήμανση ότι, παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και άλλων ταμείων, ετεροεπαγγελματίες και όσοι ακόμη θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν εντός του 2017 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρά το γεγονός ότι, από χθες ξεκίνησαν οι δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), βρίσκονται σε σύγχυση, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές εγκύκλιοι του ν. 4387/2016 που διευκρινίζουν σε ποιες περιπτώσεις θα πραγματοποιείται περικοπή του 60% της σύνταξης.

ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

 Σε σχετική δήλωση του ο Απ. Βεσυρόπουλος αναφέρει:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν, κρατούν σε «ομηρία» εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Τη στιγμή που από χθες έχει ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. και άλλων ταμείων, όσοι θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν εντός του 2017 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, περιμένουν ακόμη να εκδώσει η Κυβέρνηση τις σχετικές διευκρινιστικές εγκυκλίους του νόμου 4387/2016, προκειμένου να καταστεί σαφές, σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 60%. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει διευκρινήσεις για το μείζον αυτό ζήτημα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προγραμματίσουν τις ενέργειες τους. Διαφορετικά θα είναι υπόλογη για την απώλεια σημαντικών κοινοτικών επιδοτήσεων, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και τη δημιουργία παραοικονομίας».


Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Η ερώτηση που κατέθεσαν, ο Απ. Βεσυρόπουλος και οι συνάδελφοί του, έχει ως θέμα: “Σύγχυση σε χιλιάδες συνταξιούχους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα, αναφορικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και το Ασφαλιστικό” και αναφέρονται τα εξής:

Κύριοι Υπουργοί,
Σε μεγάλη σύγχυση και δίλημμα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ασκούντες αγροτική δραστηριότητα. Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι ΟΓΑ και άλλων ταμείων, ετεροεπαγγελματίες και όσοι ακόμη θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν εντός του 2017 συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αιτία, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, που -σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης- θα ξεκινούσαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, εκκρεμούν ουσιώδεις διευκρινίσεις για το αν αξίζει τελικά να συνεχίζουν να έχουν αγροτική δραστηριότητα και να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Καθώς, οι προβλεπόμενες (δεδομένου ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές εγκύκλιοι του ν. 4387/2016) αλλαγές στο Ασφαλιστικό και οι επερχόμενες αλλαγές στο φορολογικό (μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ, όπως γράφεται) αποτελούν «αχαρτογράφητα νερά».

Αναλυτικότερα:

Οι νέοι συνταξιούχοι (από 1-1-2017) βρίσκονται «μεταξύ σφύρας και άκμονος», καθώς σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4387/2016, καλούνται είτε να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα με συνέπεια την περικοπή της σύνταξής τους κατά 60%, είτε να παραμείνουν συνταξιούχοι, χάνοντας το πολύτιμο γι’ αυτούς συμπληρωματικό και αναγκαίο εισόδημα από την καλλιέργεια του μικρού τους κλήρου.

Όσον δε αφορά στους παλαιούς συνταξιούχους (πλην ΟΓΑ), που συνεχίζουν να έχουν αγροτικό εισόδημα, θα κληθούν αφενός να καταβάλουν εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ της τάξεως του 7%, αφετέρου, με την συζητούμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.900 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν φόρο για όποιο εισόδημα προκύψει από την αγροτική δραστηριότητα.

Επιπροσθέτως, με δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός αγροτών – άνω των 450.000 από τους 750.000 συνολικά - είναι ετεροεπαγγελματίες αγρότες, με μικρό κλήρο, που τον καλλιεργούν ίσα ίσα για να αποκομίσουν ένα επιπρόσθετο μικρό εισόδημα, θα αναγκαστούν ή να παρατήσουν τις καλλιέργειές τους και να μην υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα να χάσουν ένα εισόδημα (εφόσον μιλάμε για συνδεδεμένες) ή θα τις κρατήσουν ως δικαίωμα αλλά δεν θα τις καλλιεργούν, οπότε θα χάνεται το προϊόν. Εκτός και αν τους εξαναγκάσετε να πουλήσουν τα δικαιώματά τους.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Όλα τα ανωτέρω οδηγούν στην πόρτα της εξόδου πολλές χιλιάδες απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα με αποτέλεσμα, να ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει κλήρος ακαλλιέργητος και να ερημώσει η ύπαιθρος.

Η αύξηση της ακαλλιέργητης γης επηρεάζει και το μέγεθος των κοινοτικών επιδοτήσεων, εφόσον συνδέονται με την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος (συνδεδεμένες ενισχύσεις). Από τη στιγμή λοιπόν, που το παραγόμενο προϊόν θα μειωθεί, αυτό δύναται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και τον όγκο των επιδοτήσεων, που θα δοθούν στη χώρα μας με την επόμενη ΚΑΠ.

Το ασφυκτικό, φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, που δημιουργείται για τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο απασχολούμενους με τον γεωργικό τομέα, μπορεί να τους στρέψει πρακτικά στη «μαύρη οικονομία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα διαφυγόντα έσοδα από τα κρατικά ταμεία.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιον λόγο η Κυβέρνηση, με την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διευκρινίσεις και στις σχετικές εγκυκλίους;

2. Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ετεροεπαγγελματιών αγροτών, με τη θέσπιση ενός πλαφόν εισοδήματος;

3. Σε ό,τι αφορά τους υπό συνταξιοδότηση -εντός του 2017- αγρότες παραγωγούς του πρώην ΟΓΑ, εφόσον δε μεταβιβάσουν αλλά κρατήσουν τα δικαιώματά τους, προτίθεστε τελικά να ανακαλέσετε την σχετική διάταξη του δικού σας ασφαλιστικού νόμου, ώστε να μην περικοπεί το 60% της σύνταξής τους;

4. Σε περίπτωση που χιλιάδες δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης αναγκαστούν να απωλέσουν τα δικαιώματά τους, πώς θα διαχειριστείτε τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων και τις συνέπειες αυτής;

5. Έχει εκτιμηθεί από την Κυβέρνηση το ύψος της απώλειας των εθνικών πόρων εξαιτίας των ανωτέρω πράξεων και παραλείψεών σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου