Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Πάει για πρόεδρος της ΔΗΣΥ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος; Το troika24 σχολιάζει μια πρόσφατη συνέντευξή του

Διαβάσαμε με προσοχή τη συνέντευξη του προέδρου της  ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εφημερίδα Real News. Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα προκύπτουν ως ειδήσεις και τα όσα εννοούνται ως πολιτικά συμπεράσματα. Η συνέντευξη είχε ως τίτλο «Δεν είμαστε στρατηγικός εταίρος της ΝΔ - Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα αποτελέσει το όχημα όσων ενδεχομένως θέλουν να γίνουν υπουργοί μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη» όμως το troika24 την είδε πιο «αλλιώς», ειδικά στα όσα λέει για το επικείμενο συνέδριο της ΔΗΣΥ, τα όσα υπονοεί για κάποιους του ΠΑΣΟΚ και τι απαντά για τη Φώφη Γεννηματά και το εάν θα διεκδικήσει και ο ίδιος την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κι αυτά που κατά την άποψή μας προκύπτουν από τη συνέντευξή του βεροιώτη πολιτικού, είναι και τα εξής:

Εκτιμά πως «αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει καμία πιθανότητα να εξαντλήσει την τετραετία λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα αυξάνεται συνεχώς». Συνεπώς, κατά την άποψή του, πάμε για πρόωρες εκλογές.

Ξεκαθαρίζει πως «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι στρατηγικός εταίρος της ΝΔ, για αυτό η πρότασή μας είναι σταθερή για εθνική συνεννόηση και κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στηρίζεται και από τα δύο πρώτα κόμματα, με πρόσωπα κοινής αποδοχής». Άρα, κατά την άποψή μας, και να γίνουν πρόωρες εκλογές, θα ξαναγίνουν αμέσως εκλογές...

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ζήτημα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν υφίσταται» ρίχνοντας μάλιστα και το καρφί του, ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει επιλέξει τις συμμαχίες του, συνεργαζόμενους με την εθνικολαϊκιστική δεξιά».

Σε σχέση με τα… «εσωκομματικά» τους, αφήνει μια «ανοιχτή πόρτα» για συνεργασία με το Ποτάμι και την Ώρα Ευθύνης, «με στόχο έναν σύγχρονο ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς», ρίχνει όμως και μια… «νταβανόπροκα» μιλώντας για «τα λάθη του παρελθόντος» και αναφέρεται σε «αλαζονείες» και «τάσεις ηγεμονισμού».

Εμείς θα τον ρωτούσαμε, «ποιόν εννοείτε;» ή «μήπως εννοείτε τον κ. Θεοδωράκη και την κα Διαμαντοπούλου;» ή και σε ακόμη πιο
troika24 ρυθμούς θα τον ρωτούσαμε «στις αναφορές σας, συμπεριλαμβάνετε και την Φώφη Γεννηματά;». Όμως δεν ρωτήθηκε…

Όμως στο τέλος, είναι το… «δυνατό» σημείο της συνέντευξης.
Εκεί όπου ο βεροιώτης πολιτικός, αναφερόμενος στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που προγραμματίζεται για το καλοκαίρι, υπενθυμίζει κάποια «συμφωνηθέντα» μεταξύ των εταίρων, με τρόπο που δείχνει και μια «αγωνία» εκ μέρους του, μη τυχόν και δεν τηρηθούν.

Μάλιστα σχεδόν «προκαλεί» όσους επιθυμούν εκλογή αρχηγού
από μηδενική βάση, «να τολμήσουν να προτείνουν και την διάλυση των κομμάτων τους». Προφανώς πρόκειται για πληθυντικό ευγενείας, καθώς τα κόμματα της ΔΗΣΥ είναι δύο και αφού δεν αναφέρεται στο δικό του (ΔΗΜΑΡ) άρα αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ.

Το λες και «διαφαινόμενη κόντρα
» καθώς εκτός όλων αυτών, στο ερώτημα αν αμφισβητείται η Φώφη Γεννηματά, απαντά γενικώς ότι «δεν αμφισβητείται κανένας» και δείχνει σαφείς διαθέσεις ότι και ο ίδιος θα διεκδικήσει την αρχηγία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, άσχετα εάν ο δημοσιογράφος δεν τον ρωτά, αυτό που το troika24 θα τον ρωτούσε ευθέως, εάν είχε την ευκαιρία:

-Κύριε Θεοχαρόπουλε, στο συνέδριο θα θέσετε υποψηφιότητα, για πρόεδρος της ΔΗΣΥ;



Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για να έχετε μια πλήρη άποψη για τη συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εφημερίδα Real News (και όχι αποσπασματικά), την παραθέτουμε αυτούσια, αμέσως παρακάτω:



Τυχόν κλείσιμο της αξιολόγησης θα σηματοδοτεί νέο τοπίο στην πολιτική ζωή κ. Πρόεδρε; Και εκτιμάτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πιθανότητες εξάντλησης της τετραετίας;

Νέο τοπίο θα υπήρχε αν η αξιολόγηση είχε κλείσει εγκαίρως το 2016 χωρίς νέα απαράδεκτα μέτρα. Αν προχωρούσαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι μία αδιέξοδη πολιτική υπερφορολόγησης. Δυστυχώς οι αυταπάτες αυτής της κυβέρνησης έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει καμία πιθανότητα να εξαντλήσει την τετραετία λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα αυξάνεται συνεχώς. 

Μετά από εκλογές -και εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η ΝΔ είναι η πρώτη δύναμη- η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι στρατηγικός εταίρος της ΝΔ. Τα αυτονόητα είναι καλό να διευκρινίζονται. Ταυτοχρόνως σήμερα βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες. Για αυτό η πρότασή μας είναι σταθερή για εθνική συνεννόηση και κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στηρίζεται και από τα δύο πρώτα κόμματα, με πρόσωπα κοινής αποδοχής. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα αποτελέσει το όχημα όσων ενδεχομένως να θέλουν να γίνουν υπουργοί μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επιμένουμε στην αυτόνομη πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με σαφή οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ.  


Διαφορετικά κ. Πρόεδρε; Εκ νέου εκλογές; Δεν σας φοβίζει η πόλωση που θα δημιουργηθεί σε μία τέτοια περίπτωση;

Η τεχνητή πόλωση και η διχαστική λογική είναι μακριά από τις ανάγκες του σήμερα. Ο δικός μας χώρος έχει αποδείξει ότι βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, αντίθετα με ότι έπραξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Αυτό που πρέπει να φοβίζει όμως, είναι ότι σε αυτή την χώρα δεν βάζουμε μυαλό. Μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας που στηρίζεται στο απαράδεκτο μπόνους του εκλογικού νόμου κινδυνεύει να καταστεί «αναλώσιμη» και να παρασυρθεί στις γνωστές καταδικασμένες λογικές του πελατειακού κράτους. Για αυτό απαιτείται η εθνική συνεννόηση με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από τα μνημόνια. 


Την πρόταση του Νίκου Φίλη για αναδιάταξη της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και συγκρότηση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης αφού πρώτα ψηφίσετε την απλή αναλογική, πώς την κρίνετε;

Αυτές οι προτάσεις είναι είτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα είτε τακτικισμοί του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα αδιέξοδα. Ζήτημα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν υφίσταται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με την συνεργασία του δύο φορές με την εθνικολαϊκιστική δεξιά. Έχοντας μάλιστα υπόψη μας τα παραδείγματα κυβερνήσεων συνεργασίας στην Ε.Ε., προϋπόθεση μιας ανάλογης συνεργασίας και στην Ελλάδα είναι η αλλαγή του συσχετισμών των δυνάμεων υπέρ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η ήττα της αλαζονείας του ΣΥΡΙΖΑ. 


Πιστεύετε ότι έστω και τώρα, στην ύστατη στιγμή, πρέπει η Φώφη Γεννηματά να απευθύνει εκ νέου πρόταση στο Ποτάμι και την Ώρα Ευθύνης για την συγκρότηση ενιαίου κόμματος;

Η δική μου πρόταση είναι σταθερή με στόχο έναν σύγχρονο ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς περιχαρακώσεις και ανασφάλειες. Εμείς έχουμε καταθέσει την πρόσκληση στον ευρύτερο χώρο για τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της κεντροαριστεράς. Δεν είναι δυνατόν όμως σήμερα να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με ατέρμονες συζητήσεις και εκκλήσεις που έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς. Έφθασε η ώρα των πράξεων χωρίς αλαζονείες και τάσεις ηγεμονισμού.


Το καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί το Συνέδριό σας. Τι είδους κόμμα θα πρέπει να είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Ενιαίο ή πολυκομματικό;

Στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι το ενιαίο κόμμα. Σήμερα αυτό που μπορεί να γίνει είναι το επόμενο βήμα για έναν ενιαίο πολυκομματικό φορέα που θα οδηγήσει στην συνέχεια στο νέο ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς. Όμως δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να προτείνουν συγχρόνως και τα δύο. Το Συνέδριο είτε θα είναι πολυκομματικό με αναλογικές συμμετοχές, είτε θα είναι Συνέδριο κατάργησης των υφιστάμενων κομμάτων και εκλογής όλων από μηδενική βάση. Όσοι επιθυμούν δε εκλογή όλων από μηδενική βάση πρέπει να τολμήσουν να προτείνουν και την διάλυση των κομμάτων τους. Το κρίσιμο σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι η δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού φορέα, που θα κοιτά στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. 


Ηγεσία θα εκλέξετε ή η Φώφη Γεννηματά δεν αμφισβητείται;

Έχω ξεκαθαρίσει τόσο προσωπικά,  όπως και η Δημοκρατική Αριστερά, τη θέση μας για Συνέδριο και για εκλογή ηγεσίας από την βάση, με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτή η θέση εκφράσθηκε και από την ίδια την Φώφη Γεννηματά. Αυτή είναι θέση αρχής για τον τρόπο που θα δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς και δεν στοχεύει στην αμφισβήτηση κανενός. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το πόσες πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις ή κόμματα, θα ανταποκριθούν στο επόμενο βήμα της προγραμματικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου